|
Ş a r a b ı n B u T o p r a k l a r d a k i T a r i h ç e s i
Bu topraklarda şarap sadece dini ritüellerde kullanılan bir içecek olmakla kalmayıp; kültür ile sosyal ve ekonomik hayatı şekillendiren çok eski ve önemli bir öğe olmuş. Rahip krallar şarap üretimi ve ticaret hakkını kendi ellerinde bulundurmuştur.
Tarihi MÖ 3000 yılına dayanan Tlos Antik kenti kazılarında bulunan üzüm çekirdeklerinin analizinden ehlileştirilmiş bir üzüm çeşidinin tarımının yapıldığı biliniyor. Bölgede bulunan zeytin ve şarap işlikleri, vida kanalları olan ve ağırlık kullanılarak ezme prensibiyle çalışan gereçler, Tlos Antik kenti kazılarında ortaya çıkarılmıştır ve benzer gereçler günümüzde de Tlos Antik Kenti yakınlarındaki yerleşimlerde kullanılmaktadır.
Hitit dilindeki (Luvice) yazıtlarda, Likya Federasyonu’nda şarapla ilgili başka bir kayıt ise tarihi MÖ 2000 yılına dayanan Arykanda Antik Kentinde bulunan zeytin ve şarap işleme tesisine aittir.
Yine Hitit yazıtlarında Antik Yunan’ın ünlü filozofu Diyogenes’in Sinop’tan ayrılıp yaşamına devam ettiği, Likya Federasyonuna bağlı bir kent olan WiyanaWanda’dan söz edilir.
Wiyanna, Luvice’de Şarap; Wanda ise ülke, yer anlamına gelmektir. Bu kelime antik Yunan lehçesinde ise Winowanda, Winuwanda ve Oenoanda şeklinde kullanılmış. İngilizcedeki Wine kelimesinin kökeninin bu kökten geliyor olması muhtemeldir. Şarap üretimi bilimi anlamına gelen Önoloji teriminin ise Oenoanda ile bağlantılı olması ihtimali de mümkün görünmektedir.
|