B i y o d i n a m i k  B a ğ c ı l ı k

1924’de Avusturyalı bilim insanı ve filozof Rudolf Steiner tarafından, aşırı zirai ilaç kullanımı sonucu kirlenen ve verimsizleşen toprakların ıslahı için bir metoda oturtulmuş etik, ekolojik ve spiritüel bir tarım yöntemidir.

Günümüz konvansiyonel tarım metotlarından farklı olarak biyodinamik tarım çiftliği/bağı bir ekosistem olarak kabul eder.

Dışarıdan, -organik bile olsa-  gübre yada zirai ilaç gibi müdahalelerin kullanılmadığı, hayvanlar ve homeopatik bitkiler gibi çiftliğin ihtiyacı olan tüm gereksinimlerin bağın kendi bünyesinde yetiştirildiği ve tüm tarımsal faaliyetlerin kozmik ritimlere göre yapıldığı bir tarım disiplinidir.

Bu esaslara bağlı kalarak üretilen tarım ürünlerin kalitesinin üstünlüğü, toprak sağlığı ve verimliliğini sağlaması, sürdürülebilir bir yöntem olması sebebiyle günümüzde giderek artan bir biçimde ilgi görmektedir. 

 

 

                    
 
 
 
Biyodinamik Bağcılıkta Önemli Olan Noktalar Şunlardır:

 

● Biyodinamik Preparatlar: Toprak canlılığını artırmak, mevcut besin elementlerinin bitki tarafından çok daha kolay alınmasını sağlamak ve bitkileri güçlendirmek için kullanılan organik katkı maddelerdir.
Bu preparatlar, çiftlikteki yaşamı geliştirmeye yardımcı olurken biyolojik süreçleri düzenlemek amacıyla homeopatik miktarlarda kullanılır. 

● Kozmik ritimler: Biyodinamik tarımda kullanılan Maria Thun takvimi kozmik güçlerle bitkilerin gelişimi arasındaki ilişkiyi temel alır.
Tüm tarımsal faaliyetler gezegenlerin ve yıldız dizilimlerinin konumlarına ve ay fazlarına göre planlanır.

● Çeşitlilik: Biyodinamik çiftliklerde, üretilen ana ürüne ilave olarak, çeşitli bitkilerin ve çeşitli hayvanların bir arada bulunduğu bir ekosistem teşvik edilir.
Böylelikle de bağın ihtiyacı olan Preparat, kompost gübre yada tarım zararlılarına karşı doğal düşmanlar bağın kendi bünyesinden karşılanmış olur.